Rodinný dom Martin Podstráne

Zadanie investora vychádzalo z požiadavky vytvoriť názor na rodinný dom  pre bývanie rodiny s deťmi  na parcele situovanej v bezprostrednej blízkosti lesa. RD je riešený ako samostatne stojaci prízemný objekt .

Plocha pozemku :                                                                  1.606 m2

Zastavaná plocha :                                                                  410 m2

Úžitková plocha :                                                                     339 m2

Výška hrebeňa strechy :                                                         3,4 /4,8 m

Parcela je na jej J/Z strane priamo hranične prepojená s prírodnou vodnou plochou /vyrovnávacou nádržou/ , cez ktorú preteká miestny potok. Nádrž je prehradená kamennou priehradou s prietokovou štrbinou. Pôdorysne je v tvare nepravidelného šesťhranu.

Základným architektonickým prístupom k zadaniu bolo situovanie prízemnej dispozície RD s maximálnou snahou o zapadnutie do prostredia s využitím jej užívateľskej orientácie V/Z a záhrady s výhľadom na okolie ,vrátane prírodnej vodnej plochy. Výškové osadenie stavby z časti prirodzene kopíruje pôvodný terén a z časti je osadená nad jeho úrovňou tak, aby vhodne splynula s okolitým prostredím.

Hmotové usporiadanie stavby je mierne výškovo rozčlenené za účelom vytvorenia objektu s jeho vlastnou a prirodzenou tektonikou.

Navrhnutými vyjadrovacími prostriedkami stavebných konštrukcií sú vzájomne tieto hmoty prepojené do kontinuálneho celku s rešpektovaním účelu ich uvažovaného používania, s dôrazom na kontakt interiéru s exteriérom. Atrium v časti obývacia hala, jedáleňa kuchyňa tak, ako patio v časti rodičovská kúpelňa, spoločne s terasami, dodávajú domu nezávisle ojedinelú svetelnosť, priehľady a exteriérové súkromné prepojenia počas každého ročného obdobia.

2011 (c) atelierdluhy.sk - všetky práva vyhradené.
Obsah www srtánky je možné používať len so súhlasom majiteľa stránky.

webdesign © bart.sk